Miért fontos a foszfor a növények számára?

Miért fontos a foszfor a növények számára?

A vízi ökoszisztémákban általában a foszfor az, ami korlátozza az elsődleges termelést, a növények, algák növekedését. Míg a könnyen oldódó nitrátból aránylag több mosódik be a környező vízgyűjtő területről, foszforból sokkal kevesebb jut a vizekbe. Foszfor a kőzetekből, azok mállása során gyarapodik a talajokban, ahol azonban tipikus körülmények között talajszemcsékhez kötődve viszonylag stabilan van, csak ezek mozdításával együtt (pl. talajerózió során) kerül a vizekbe. Egyes esetekben, pl. oxigénhiányos tavi üledék esetén a korábban kötött foszfor viszont hirtelen vízoldhatóvá válik és így újra hozzáférhető lesz az algák és növények számára.

Gerincesek szervezetében a csontokban, ill. halaknál még a pikkelyekben található a legtöbb foszfor (hozzávetőlegesen a szervezetük foszforkészletének 90%-a). Ezen túl a szervezet működéséhez, különböző folyamatokhoz elengedhetetlen a foszfor jelenléte, mint például a sejtosztódásnál, az új sejt számára újonnan létrehozandó örökítőanyag (DNS) lemásolásához, vagy a sejtek energiaellátásában.